Pizza na białym sosie czosnkowo-majonezowym

pizza z kiełbasą

Pożywna i treściwa pizza to idealny pomysł na zimowe wieczory! Przygotuj ją sam, a zamiast klasycznego pomidorowego sosu zrób… biały sos czosnkowo majonezowy! Do tego kiełbasa, cebula i ogórek kiszony stworzą idealną, polsko-włoską kompozycję smaków.

Składniki

  • Mąka pszenna typ. 450 – 380 g
  • Suszone drożdże ľ 8 g
  • Olej – 25 g
  • Ciepła woda – 180 ml
  • Kiełbasa wiejska – 200 g
  • Ogórki kiszone – 2 szt.
  • Cebula czerwona – 1 szt.
  • Boczek – 100 g (bardzo cienko pokrojony)
  • Mozzarella – 250 g
  • Śmietana 18% – 150 g
  • Mosso Majonez Napoleoński – 150 g
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki na ciasto (mąka, suszone drożdże, olej oraz ciepłą wodę) zagnieść na gładką kulę. Włożyć do miski wysmarowanej 2 łyżkami oliwy. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotować składniki na wierzch.

  2. Kiełbasę oraz ogórki kiszone pokroić w talarki. Cebulę pokroić w piórka, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Boczek podzielić na mniejsze kawałeczki. Przygotować sos mieszając śmietanę oraz Majonez Napoleoński Mosso z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz doprawić solą i pieprzem.

  3. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na dwie części. Każdą z nich rozciągnąć na blasze na cienki placek. Wierzch posmarować przygotowanym sosem. Kolejno posypać serem, kiełbasą, boczkiem oraz ogórkami kiszonymi i cebulą. Piec przez około 9-10 minut w temp. 250°C. Można podać samodzielnie lub z dodatkiem Ketchupu Mosso czy Sosu Czosnkowego Mosso.

Do tej potrawy pasują

czas potrzebny: 60 minut
ilość porcji: 2
×