Pizza z krewetkami i sosem białym

Pizza z krewetkami i sosem białym

Krewetki i pizza? To zaskakujące, ale pyszne połączenie. Do tego kremowy biały sos, brokuły i pieczarki. Musisz tego spróbować!

Składniki

Składniki na ciasto:

  • Mąka pszenna – 0,5 kg
  • Drożdże – 20 g
  • Letnia woda – 280 ml
  • Mosso Olej Mazowiecki – 4 łyżki
  • Cukier – 1 płaska łyżeczka
  • Sól – 1 płaska łyżeczka

Składniki na biały sos:

  • Mosso Majonez Napoleoński 320 ml – ½ słoiczka
  • Śmietana kwaśna 12% – 100 ml
  • Oregano suszone – 1 płaska łyżka
  • Pieprz do smaku

Dodatki na pizzę:

  • Ser żółty -200 g
  • Ser mozzarella – 200
  • Brokuły mrożone – 250 g
  • Pieczarki świeże – 4 średnie szt.
  • Krewetki duże surowe – 18 szt.
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Mosso Olej Mazowiecki – 100 ml

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę przesiać przez sito, dodać sól i wymieszać. Do letniej wody dodać cukier, drożdże i dokładnie wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie, powoli wlewając Olej Mazowiecki Mosso, zarobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Ponownie wyrobić i uformować trzy kulki ciasta. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia.

    W międzyczasie wszystkie składniki na biały sos dokładnie ze sobą wymieszać. Ilość Majonezu Napoleońskiego Mosso dodaj według uznania.

    Gdy podwoi swoją objętość, z każdej uformować placek, rozwałkować i położyć na blaszce do pieczenia. Posmarować sosem białym, na sos wyłożyć starte sery, rozmrożone i odsączone z wody brokuły oraz pokrojone pieczarki i przekrojone wzdłuż na pół krewetki. Tak przygotowaną pizzę piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 280 – 330° C do ładnego zrumienienia.

    Przed podaniem polać Olejem Mazowieckim z rozdrobnionym czosnkiem.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 6-8
×