Udostępnij:
Aromatyczny oraz soczysty schab zapiekany z majonezem i ziołami idealnie sprawdzi się na świątecznym stole czy na imprezę.
Składniki
- Schab wieprzowy – 1 kg
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Świeża natka pietruszki – 1 duży pęczek
- Czosnek – 6 ząbków
- Orzechy włoskie – ½ szklanki
- Jajko – 1 sztuka (L)
- Sól i pieprz do smaku
- Olej – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Schab umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nakroić wzdłuż w trzech miejscach, rozpoczynając od środka. Natrzeć 3 łyżkami Majonezu Napoleońskiego Mosso, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki, na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc.
Następnie w zblendować obrane ząbki czosnku, natkę pietruszki oraz orzechy. Dodać jajko oraz łyżkę Majonezu Napoleońskiego Mosso.
.
Nakładać farsz, w nacięcia, następnie na wierzch mięsa. Wyrównać i włożyć do wąskiej formy, wysmarowanej 2 łyżkami oleju . Jeśli forma jest za szeroka, należy zawinąć mięso sznurkiem do wędlin.
Następnie formę przykryć szczelnie folią do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C. Piec przez 35 minut, następnie zdjąć z wierzchu folię i piec przez kolejne 10 minut. Po wyjęciu odstawić do przestudzenia.
Skomentuj lub zobacz komentarze