Pieczony pstrąg z warzywami

Pieczony pstrąg z warzywami

Pyszny lekki obiad z pstrągiem w roli głównej. Wystarczy upiec go w piekarniku z kilkoma dodatkami i idealnie do niego pasującym Sosem Tatarskim MOSSO. Pokochacie to połączenie!

Składniki

  • Młode ziemniaki – 400 g
  • Czerwona cebula – 1 sztuka
  • Papryka czerwona – 1 sztuka
  • Żółta papryka – 1 sztuka
  • Pomidorki koktajlowe – 150 g
  • Pstrąg tęczowy – 2 sztuki
  • Sos Tatarski MOSSO – 4 łyżki + do podania
  • Koperek – 2 gałązki
  • Suszony tymianek – pół łyżeczki
  • Oliwa – do polania
  • Sól i pieprz – do smaku
  • Listki świeżej bazylii – do posypania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki i cebulę pokrój w półksiężyce, papryki w większą kostkę, pomidorki na pół.

  2. Do naczynia do zapiekania przełóż ziemniaki, polej oliwą, posyp tymiankiem, dopraw solą, wymieszaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka góra–dół) piecz przez 25 minut.

  3. Pstrąga posmaruj w środku sosem tatarskim. Do każdej ryby włóż po gałązce koperku. Polej oliwą, oprósz solą i pieprzem.

  4. Do ziemniaków dodaj resztę warzyw, na górze połóż rybę. Piecz dalej przez ok. 20 minut, aż ryba będzie upieczona w środku.

  5. Danie przed podaniem posyp świeżymi listkami bazylii. Podawaj z dodatkiem sosu tatarskiego Mosso.

ilość porcji: 2
kuchnia polska
Obiad niedzielny
×