Pieczeń rzymska z majonezem w cieście

Pieczeń rzymska z majonezem w cieście

Tradycyjna pieczeń rzymska w nowej odsłonie z majonezem i w cieście! Sprawdź prosty przepis na mięsne danie.

Składniki

  • Mięso mielone z łopatki wieprzowej – 1 kg
  • Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
  • Bułka tarta – 30-40 g
  • Cebula – 1 sztuka
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Świeża natka pietruszki – 2 łyżki
  • Majeranek – 1½ łyżeczki
  • Jaja – 6 sztuk
  • Żółtko – 1 sztuka
  • Ciasto francuskie – 1 duży arkusz
  • Sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jajka ugotować na twardo. Po ostudzeniu obrać. Cebulę bardzo drobno posiekać, czosnek zetrzeć na małych oczkach. Podsmażać przez chwilę, aż cebula się zeszkli.

  2. W misce wymieszać mięso, Majonez Napoleoński Mosso, podsmażoną cebulkę z czosnkiem oraz przyprawy. Dodać na koniec bułkę tartą i wyrabiać przez kilka minut, aż masa będzie jednolita.

  3. Na środek rozłożonego arkusza ciasta francuskiego nałożyć 1/3 masy. Ułożyć jajka, jedno za drugim, przykryć je pozostałą częścią ciasta.

  4. Brzegi ciasta naciąć na 1 cm paski. Owinąć pieczeń ciastem, nakładając na przemian raz pasek z jednej raz z drugiej strony.

  5. Wierzch posmarować rozmieszanym żółtkiem. Piec przez 40 minut w temperaturze 180° C. Gdyby wierzch zbyt szybko się zarumienił, przykryć go folią do pieczenia i kontynuować proces pieczenia. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Do tej potrawy pasują

ilość porcji: 10-12
×