Udostępnij:
Tradycyjna pieczeń rzymska w nowej odsłonie z majonezem i w cieście! Sprawdź prosty przepis na mięsne danie.
Składniki
- Mięso mielone z łopatki wieprzowej – 1 kg
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Bułka tarta – 30-40 g
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 4 ząbki
- Świeża natka pietruszki – 2 łyżki
- Majeranek – 1½ łyżeczki
- Jaja – 6 sztuk
- Żółtko – 1 sztuka
- Ciasto francuskie – 1 duży arkusz
- Sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Jajka ugotować na twardo. Po ostudzeniu obrać. Cebulę bardzo drobno posiekać, czosnek zetrzeć na małych oczkach. Podsmażać przez chwilę, aż cebula się zeszkli.
W misce wymieszać mięso, Majonez Napoleoński Mosso, podsmażoną cebulkę z czosnkiem oraz przyprawy. Dodać na koniec bułkę tartą i wyrabiać przez kilka minut, aż masa będzie jednolita.
Na środek rozłożonego arkusza ciasta francuskiego nałożyć 1/3 masy. Ułożyć jajka, jedno za drugim, przykryć je pozostałą częścią ciasta.
Brzegi ciasta naciąć na 1 cm paski. Owinąć pieczeń ciastem, nakładając na przemian raz pasek z jednej raz z drugiej strony.
Wierzch posmarować rozmieszanym żółtkiem. Piec przez 40 minut w temperaturze 180° C. Gdyby wierzch zbyt szybko się zarumienił, przykryć go folią do pieczenia i kontynuować proces pieczenia. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Skomentuj lub zobacz komentarze