Udostępnij:
Pasztet z królika jest bardzo popularny, jednak niechętnie przygotowywany w domu. Nasza receptura na to wielkanocne danie jest przejrzysta i prosta w wykonaniu. Kremowy środek, otoczony chrupiącym ciastem francuskim z pewnością przypadnie do gustu świątecznym gościom. Całość skąpana w sosie chrzanowo-żurawinowym.
Składniki
Składniki na pasztet:
- Tuszka królika – 1 szt. (ok. 1 kg)
- Podgardle wieprzowe – 250 g
- Łopatka wieprzowa – 250 g
- Wątróbka drobiowa – 350 g
- Mosso Olej Mazowiecki – 3 łyżki
- Cebula – 2 szt.
- Marchewka – 1 szt. (. 150 g)
- Słodka śmietanka – 100 ml
- Jajka – 3 szt.
- Gałka muszkatołowa mielona – 3 łyżeczki
- Majeranek- 3 łyżki
- Papryka słodka mielona – 1 łyżeczka
- Pieprz ziołowy – 1 łyżeczka
- Pieprz czarny mielony – 1 łyżeczka
- Bułka tarta – 1 łyżeczka
- Ciasto francuskie – 1 opakowanie (rulon)
Składniki na sos:
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 3 łyżki
- Konfitura żurawinowa – 3 łyżki
- Sok z cytryny – 1 łyżeczka
- Skórka z ½ cytryny starta na tarce na drobnym oczku
PRZYGOTOWANIE:
Królika podzielić na części, podgardle i łopatkę pokroić w grubą kostkę, wszystko podsmażyć w rondlu na oleju na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w grubą kostkę cebulę i marchewkę. Na koniec dodać wątróbkę i podlać wodą tak, żeby sięgała do połowy mięsa i dusić wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Ostudzić, oddzielić mięso królika od kości i wszystkie mięsa zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Dodać jajka, śmietankę, wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać.
Paskami ciasta francuskiego wyłożyć boki naczynia do pieczenia tarty, dno posmarować odrobiną oleju, posypać bułką tartą, a następnie wyłożyć masę na pasztet i dokładnie uklepać, żeby pozbyć się powietrza. Na wierzch dekoracyjnie ułożyć kolejne paski ciasta francuskiego i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez ok. 40 minut.
Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą.
Pasztet podawać z sosem chrzanowo-żurawinowym.
Skomentuj lub zobacz komentarze