Pasztet z królika w cieście francuskim z sosem chrzanowo-żurawinowym

Pasztet z królika w cieście francuskim z sosem chrzanowo-żurawinowym

Pasztet z królika jest bardzo popularny, jednak niechętnie przygotowywany w domu. Nasza receptura na to wielkanocne danie  jest przejrzysta i prosta w wykonaniu. Kremowy środek, otoczony chrupiącym ciastem francuskim z pewnością przypadnie do gustu świątecznym gościom. Całość skąpana w sosie chrzanowo-żurawinowym.

Składniki

Składniki na pasztet:

  • Tuszka królika – 1 szt. (ok. 1 kg)
  • Podgardle wieprzowe – 250 g
  • Łopatka wieprzowa – 250 g
  • Wątróbka drobiowa – 350 g
  • Mosso Olej Mazowiecki – 3 łyżki
  • Cebula – 2 szt.
  • Marchewka – 1 szt. (. 150 g)
  • Słodka śmietanka – 100 ml
  • Jajka – 3 szt.
  • Gałka muszkatołowa mielona – 3 łyżeczki
  • Majeranek- 3 łyżki
  • Papryka słodka mielona – 1 łyżeczka
  • Pieprz ziołowy – 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony – 1 łyżeczka
  • Bułka tarta – 1 łyżeczka
  • Ciasto francuskie – 1 opakowanie (rulon)

Składniki na sos:

  • Mosso Chrzan Delikatesowy – 3 łyżki
  • Konfitura żurawinowa – 3 łyżki
  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • Skórka z ½ cytryny starta na tarce na drobnym oczku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Królika podzielić na części, podgardle i łopatkę pokroić w grubą kostkę, wszystko podsmażyć w rondlu na oleju na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w grubą kostkę cebulę i marchewkę. Na koniec dodać wątróbkę i podlać wodą tak, żeby sięgała do połowy mięsa i dusić wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Ostudzić, oddzielić mięso królika od kości i wszystkie mięsa zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Dodać jajka, śmietankę, wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać.

    Paskami ciasta francuskiego wyłożyć boki naczynia do pieczenia tarty, dno posmarować odrobiną oleju, posypać bułką tartą, a następnie wyłożyć masę na pasztet i dokładnie uklepać, żeby pozbyć się powietrza. Na wierzch dekoracyjnie ułożyć kolejne paski ciasta francuskiego i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez ok. 40 minut.

    Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą.

    Pasztet podawać z sosem chrzanowo-żurawinowym.

Do tej potrawy pasują

ilość porcji: 8
×