Pasta kanapkowa z pieczonych buraków

Pasta kanapkowa z pieczonych buraków

Różowa, oryginalna w smaku pasta kanapkowa pełna wartości odżywczych? To oczywiście pasta z pieczonych buraków. Jeżeli chcesz przemycić do diety swoich najbliższych ćwikłę, ten przepis wydaje się być idealnym początkiem. Pasta sprawdzi się na kanapkach z dodatkiem rukoli lub ziarnami słonecznika. 

 

SKŁADNIKI:

  • burak – 1 szt.
  • sok z cytryny – 2 łyżeczka
  • Mosso Chrzan z Żurawiną – 1 łyżka
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
  • ciecierzyca z puszki – 1 szklanka
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Buraka rozłożyć na folii aluminiowej. Następnie posypać solą i pieprzem oraz skropić obficie Olejem Mazowieckim Mosso. Zawinąć folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec, aż warzywo będzie miękkie.

  2. Upieczonego buraka rozwinąć, przestudzić, a następnie zmiksować w blenderze z ciecierzycą, Chrzanem z Żurawiną Mosso i sokiem z cytryny na gładką pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  3. Pastę podawać na kromkach pieczywa.

przygotowania: 40 minut
ilość porcji: 4
×