Udostępnij:
Różowa, oryginalna w smaku pasta kanapkowa pełna wartości odżywczych? To oczywiście pasta z pieczonych buraków. Jeżeli chcesz przemycić do diety swoich najbliższych ćwikłę, ten przepis wydaje się być idealnym początkiem. Pasta sprawdzi się na kanapkach z dodatkiem rukoli lub ziarnami słonecznika.
SKŁADNIKI:
- Burak – 1 szt.
- Sok z cytryny – 2 łyżeczka
- Mosso Chrzan z Żurawiną – 1 łyżka
- Olej – 2 łyżki
- Ciecierzyca z puszki – 1 szklanka
- Sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Buraka rozłożyć na folii aluminiowej. Następnie posypać solą i pieprzem oraz skropić obficie olejem. Zawinąć folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec, aż warzywo będzie miękkie.
Upieczonego buraka rozwinąć, przestudzić, a następnie zmiksować w blenderze z ciecierzycą, Chrzanem z Żurawiną Mosso i sokiem z cytryny na gładką pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pastę podawać na kromkach pieczywa.
Skomentuj lub zobacz komentarze