Zielona fasolka w sosie musztardowym

Zielona fasolka w sosie musztardowym

Świeża zielona fasolka szparagowa to warzywo typowo letnie. Warto spróbować jej w różnych odmianach. Fasolka zielona świetnie komponuje się z sosem musztardowym na bazie śmietany oraz orzechami włoskimi. Spróbuj, jako dodatek do dania głównego. 

 

SKŁADNIKI:

  • zielona fasolka szparagowa – 300 g
  • Mosso Musztarda Kremska – 4 łyżki
  • śmietana 30% – 100 ml
  • orzechy włoskie – ¼ szklanki
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Fasolkę oczyścić i odciąć jej końce. Umieścić w garnku, zalać wodą, posolić i gotować do miękkości. Ugotowaną fasolkę odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.

  2. W rondlu umieścić śmietanę i Musztardę Kremską Mosso, podgrzewać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

  3. Orzechy włoskie zmiksować przy pomocy blendera na drobne kawałki.

  4. Fasolkę wyłożyć na talerz, polać sosem musztardowym i posypać orzechami włoskimi.

Do tej potrawy pasuje

przygotowania: 20 minut
ilość porcji: 2
×