Udostępnij:
Proste i smaczne danie na obiad dla wszystkich – również dzieci. Por to warzywo całoroczne, co niewątpliwie jest zaletą tego przepisu.To również ciekawa wariacja na temat kurczaka, który w tym daniu jest mięciutki i soczysty. Aby danie nie było zbyt mdłe, warto dodać chrzan na przykład Chrzan Śmietankowy Mosso. Aż chce się spróbować ponownie!
SKŁADNIKI:
- Filet z piersi kurczaka – 200 g
- Por – 300 g
- Śmietana 30% – 200 ml
- Mosso Chrzan Śmietankowy – 1 łyżka
- Słodka, mielona papryka – 1 łyżeczka
- Suszony tymianek – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
- Olej- 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem oraz skropić olejem.
Podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni do czasu aż mięso nabierze złoto-brązowej barwy.
Usmażonego kurczaka pokroić na podłużne kawałki o grubości ok. 2-3 cm. Odstawić.
Z pora odciąć liście. Białą i jasnozieloną część pokroić na plasterki i umieścić na durszlaku zanurzonym w misce z zimną wodą. Następnie osuszyć na papierowym ręczniku.
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojonego pora, posolić i smażyć na małym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Do miękkich porów wlać śmietanę i Chrzan Śmietankowy Mosso. Zagotować.
Na talerz wyłożyć por w sosie śmietanowo-chrzanowym i usmażonego kurczaka.
Skomentuj lub zobacz komentarze
-
Robię na wyjątkowe okazje 🙂
-
Super przepisy .
Można urozmaicić swoją kuchnię.
Robię na wyjątkowe okazje 🙂
Super przepisy .
Można urozmaicić swoją kuchnię.