Pikantna zupa z marchwi

Pikantna zupa z marchwi

Szukasz pomysłu na szybką i prostą zupę w tygodniu? Zupa z marchwi, którą znajdziesz w sklepie przez cały rok, będzie idealnym rozwiązaniem. Wersja pikantna z Chrzanem Delikatesowym Mosso to ciekawą wariacja. Pikantność zupy zależy tylko od Ciebie. Wypróbuj koniecznie!

 

SKŁADNIKI:

  • Marchewka – 500 g
  • Bulion warzywny – 1 l
  • Mosso Chrzan Delikatesowy – 1 łyżeczka
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Cebula – 1 szt.
  • Słodka papryka w proszku – 1/2 łyżeczki
  • Papryczka chili – ½ szt.
  • Śmietana 30% – 100 ml
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Płatki chili – 1 łyżeczka
  • Opcjonalnie: natka pietruszki lub kolendra do posypania

PRZYGOTOWANIE:

  1. W garnku rozgrzać Olej Mazowiecki Mosso. Na tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę, czosnek, chili – smażyć 2-3 minuty.

  2. Marchew umyć, obrać i pokroić w plasterki, następnie dodać do pozostałych składników. Zawartość garnka doprawić słodką papryką.

  3. Całość smażyć jeszcze przez 5 minut, mieszając co jakiś czas.

  4. Warzywa zalać gorącym bulionem i gotować przez około 20-25 minut, aż marchew będzie miękka.

  5. Na koniec dodać śmietanę i Chrzan Delikatesowy Mosso. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

  6. Zupę  zmiksować przy pomocy blendera na krem o gładkiej konsystencji.

  7. Krem z marchewki podawać posypany płatkami chili i posiekaną natką pietruszki.

przygotowania: 40 minut
ilość porcji: 4
×