Udostępnij:
Aromatyczny krem z pieczonej papryki i pomidorów to idealny wybór na chłodniejsze, jesienne dni. Dodatek chrzanu skutecznie rozgrzeje organizm, a gęsta konsystencja zaspokoi apetyt.
Składniki
- Papryka – 4-5 sztuk
- Pomidory – 3 sztuki
- Czosnek – 3 ząbki
- Cebula – 1 sztuka
- Olej – 3 łyżki
- Bulion – 750 ml
- Ostra suszona papryka – do smaku
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 3 łyżki
- Sól, pieprz – do smaku
- Grzanki – 1 szklanka
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nastawić na maksymalną temperaturę (250C) w trybie grilla lub góra-dół.
Papryki i pomidory umyć i osuszyć. Wykroić gniazda nasienne i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Cebulę obrać i przekroić na pół, główkę czosnku uciąć z wierzchu i wraz z cebulą ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wszystkie warzywa polać olejem i lekko wymieszać.
Piec przez około 25 minut, aby warzywa były dobrze przypieczone (skórka papryki i pomidora może lekko się przypalać, będzie łatwiej ją zdjąć). Po upieczeniu naczynie przykryć i odstawić do wystygnięcia.
Następnie zdjąć skórkę z papryki oraz pomidorów. Wyjąć ząbki czosnku z łupin i wszystkie warzywa umieścić w blenderze. Dodać przyprawy i zblendować na gładki krem. Dodawać stopniowo bulion do uzyskania pożądanej konsystencji, zupę zagotować.
Rozlać do miseczek, na wierzchu dodać po 1-2 łyżki Chrzanu Delikatesowego Mosso oraz chrupiące grzanki.
Skomentuj lub zobacz komentarze