Kotlety drobiowe pod pierzynką z Majonezu Mosso

Kotlety drobiowe pod pierzynką

Kotlety drobiowe pieczone pod pierzynką z sera i majonezu, idealnie sprawdzą się jako szybki obiad. Podane z ziemniakami w mundurkach smakują wyśmienicie!

Składniki

  • Filet z piersi kurczaka – 500 g
  • Jajka – 2 sztuki
  • Mąka pszenna – ½ szklanki
  • Mosso Majonez Napoleoński – 2 łyżki
  • Ser tarty Gouda lub Cheddar – 100 g
  • Olej – do smażenia
  • Sól i pieprz – do smaku

Dodatki:

  • Ziemniaki w mundurkach – 800 g
  • Mieszanka warzywa – 450 g

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ugotować w osolonej wodzie ziemniaki w mundurkach.

  2. W tym czasie przygotować kotlety. Pierś kurczaka poporcjować na kotlety. Mięso posolić i popieprzyć, następnie obtoczyć w mące. Kotlety zanurzyć w roztrzepanym jajku i smażyć na rozgrzanym oleju.

  3. Majonez Napoleoński Mosso wymieszać z serem i nałożyć na wierzch usmażonych kotletów.

  4. Tak przygotowane kotlety ułożyć na blaszce od piekarnika i zapiec w piekarniku 10 minut temperatura 180°C, aż ładnie się przyrumienią. Ugotować na parze mieszankę warzyw i podawać z upieczonymi kotletami oraz ziemniaczkami w mundurkach.

Do tej potrawy pasują

ilość porcji: 5-6
×