Udostępnij:
Ciasto francuskie to produkt, z którego można przygotować mnóstwo przysmaków. Nasza propozycja to kieszonki z grzybowym nadzieniem – doskonale nadadzą się zarówno na wigilijny stół, jak i na imprezę w formie przekąski. Dodatkowo są szybkie i proste w przygotowaniu. Spróbuj!
Składniki
- Ciasto francuskie – 1 duży arkusz
- Suszone grzyby – 50 g
- Cebula – 1 sztuka
- Olej – 2 łyżki
- Mosso Majonez Napoleoński – 2 łyżki
- Orzechy włoskie – 50 g
- Sól i pieprz – do smaku
- Jajko – 1 sztuka
- Siemię lniane – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby zalać wodą i odstawić najlepiej na całą noc. Następnego dnia gotować przez około 25 minut. Odcedzić i odstawić aż przestygną.
W tym czasie obrać i pokroić w drobną kostkę cebulę. Podsmażyć ją na rozgrzanym oleju. Grzyby pokroić w drobną kostkę i dodać do cebuli, podsmażać jeszcze przez kilka minut. Doprawić obficie pieprzem oraz solą. Zdjąć z kuchenki, do przestudzenia.
Posiekać orzechy włoskie, dodać je do farszu wraz z Majonezem Napoleońskim Mosso, wymieszać i w razie potrzeby doprawić.
Ciasto francuskie pokroić na duże kwadraty. Na środek nakładać farsz. Rogi ciasta skleić na środku. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem, posypać siemieniem lnianym. Piec przez około 15-20 minut w 175°C.
Skomentuj lub zobacz komentarze