Kieszonki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowo-orzechowym

kieszonki z ciasta francuskiego, przekąski na imprezę, paszteciki z grzybami, majonez mosso

Ciasto francuskie to produkt, z którego można przygotować mnóstwo przysmaków. Nasza propozycja to kieszonki z grzybowym nadzieniem – doskonale nadadzą się zarówno na wigilijny stół, jak i na imprezę w formie przekąski. Dodatkowo są szybkie i proste w przygotowaniu. Spróbuj!

Składniki

  • Ciasto francuskie – 1 duży arkusz
  • Suszone grzyby – 50 g
  • Cebula – 1 sztuka
  • Olej – 2 łyżki
  • Mosso Majonez Napoleoński – 2 łyżki
  • Orzechy włoskie – 50 g
  • Sól i pieprz – do smaku
  • Jajko – 1 sztuka
  • Siemię lniane – 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Grzyby zalać wodą i odstawić najlepiej na całą noc. Następnego dnia gotować przez około 25 minut. Odcedzić i odstawić aż przestygną.

  2. W tym czasie obrać i pokroić w drobną kostkę cebulę. Podsmażyć ją na rozgrzanym oleju. Grzyby pokroić w drobną kostkę i dodać do cebuli, podsmażać jeszcze przez kilka minut. Doprawić obficie pieprzem oraz solą. Zdjąć z kuchenki, do przestudzenia.

  3. Posiekać orzechy włoskie, dodać je do farszu wraz z Majonezem Napoleońskim Mosso, wymieszać i w razie potrzeby doprawić.

  4. Ciasto francuskie pokroić na duże kwadraty. Na środek nakładać farsz. Rogi ciasta skleić na środku. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem, posypać siemieniem lnianym. Piec przez około 15-20 minut w 175°C.

Do tej potrawy pasują

ilość porcji: 10
×