Kasza gryczana smażona z boczkiem i warzywami

Kasza gryczana smażona z boczkiem i warzywami

Dania z kaszy gryczanej nadają się idealnie na chłodne dni, gdy szukamy czegoś odżywczego i gorącego. Nasza propozycja zawiera dający dużo energii (i smaku) boczek oraz warzywa. Dodatek Sosu Tatarskiego oraz licznych przypraw sprawia, że otrzymujemy aromatyczne i pożywne danie.

SKŁADNIKI:

  • kasza gryczana – 1 szklanka
  • boczek wędzony – 200 g
  • por – ½ szt.
  • papryka – 1 szt.
  • czosnek – 1 ząbek
  • czerwona cebula – 1 szt.
  • Mosso Olej Mazowiecki – 1 łyżka
  • suszony tymianek – 1 łyżeczka
  • słodka, mielona papryka – 1 łyżeczka
  • Mosso Sos Tatarski – 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ugotować kaszę gryczaną, odcedzić i odstawić do ostudzenia.

  2. Na patelni rozgrzać Olej Mazowiecki Mosso i podsmażyć pokrojony w kosteczkę boczek.

  3. Dodać pokrojonego w krążki pora, pokrojoną w piórka cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć mieszając przez ok. 3 minuty.

  4. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i papryką w proszku. Smażyć, co chwilę mieszając, do momentu aż warzywa zmiękną.

  5. Do warzyw dodać kaszę gryczaną, wymieszać i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty. 

  6. Kaszę gryczaną z warzywami podawać z Sosem Tatarskim Mosso.

przygotowania: 20 minut
ilość porcji: 4
×