

Udostępnij:

Szparagi to delikatne i sezonowe warzywa, których kosztować możemy przede wszystkim w maju. Mają delikatny, lekko gorzki smak. Ich zaletą jest to, że pasują… do wszystkiego! Dziś polecamy Ci burgera – specjalnie skomponowanego, aby wydobyć samak szaparagów.
SKŁADNIKI:
- mięso mielone wołowe – 500 g
- natka pietruszki – ½ pęczka
- Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku
- Mosso Olej Mazowiecki – 1 łyżka
- bułki do burgerów – 4 szt.
- pomidor – 4 plastry
- cebula czerwona – 4 plastry
- szparagi zielone – 12 szt.
- Mosso Sos Tatarski
PRZYGOTOWANIE:
Do mięsa dodać posiekaną natkę pietruszki, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wyrobić, podzielić na 4 porcje i uformować płaskie, okrągłe kotlety. Tak przygotowane, natłuścić z obu stron odrobiną oleju i zgrillować na rozgrzanym ruszcie lub patelni z obu stron po około 3-4 minuty.
Szparagi umyć, osuszyć i oderwać twarde końcówki. Grillować lub smażyć na patelni przez około 3-4 minuty, do momentu aż nieco „zwiędną”, ale nadal utrzymają swój intensywnie zielony kolor.
Bułki przekroić i podgrzać na ruszcie lub w piekarniku.
Na spodnie połówki bułek nałożyć po 2 łyżki Sosu Tatarskiego Mosso, na sos zgrillowane mięso, następnie plaster pomidora, cebuli i zgrillowane szparagi. Przykryć drugą połówką ciepłej bułki.
Skomentuj lub zobacz komentarze