Burger ze szparagami

Burger ze szparagami

Szparagi to delikatne i sezonowe warzywa, których kosztować możemy przede wszystkim w maju. Mają delikatny, lekko gorzki smak. Ich zaletą jest to, że pasują… do wszystkiego! Dziś polecamy Ci burgera – specjalnie skomponowanego, aby wydobyć samak szaparagów.

SKŁADNIKI:

  • mięso mielone wołowe – 500 g
  • natka pietruszki – ½ pęczka
  • Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
  • sól, pieprz do smaku
  • Mosso Olej Mazowiecki – 1 łyżka
  • bułki do burgerów – 4 szt.
  • pomidor – 4 plastry
  • cebula czerwona – 4 plastry
  • szparagi zielone – 12 szt.
  • Mosso Sos Tatarski

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do mięsa dodać posiekaną natkę pietruszki, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wyrobić, podzielić na 4 porcje i uformować płaskie, okrągłe kotlety. Tak przygotowane, natłuścić z obu stron odrobiną oleju i zgrillować na rozgrzanym ruszcie lub patelni z obu stron po około 3-4 minuty.

  2. Szparagi umyć, osuszyć i oderwać twarde końcówki. Grillować lub smażyć na patelni przez około 3-4 minuty, do momentu aż nieco „zwiędną”, ale nadal utrzymają swój intensywnie zielony kolor.

  3. Bułki przekroić i podgrzać na ruszcie lub w piekarniku.

  4. Na spodnie połówki bułek nałożyć po 2 łyżki Sosu Tatarskiego Mosso, na sos zgrillowane mięso, następnie plaster pomidora, cebuli i zgrillowane szparagi. Przykryć drugą połówką ciepłej bułki.

ilość porcji: 4
×