Kanapka z szarpaną wieprzowiną

Kanapka z szarpaną wieprzowiną

Szarpana wieprzowina jest bardzo delikatna, dlatego to częsty składnik kanapek. Teraz możesz przyrządzić ją sam w domu. Dodatek czerwonego wina oraz cebuli, czosnku i przypraw sprawia, że kanapka może stać się pełnoprawnym lunchem.

SKŁADNIKI:

  • bułka – 4 szt.
  • łopatka wieprzowa – 1 kg
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • czerwone wino – 200 ml
  • Mosso Olej Mazowiecki – 100 ml
  • czerwona słodka papryka – 1 łyżeczka
  • ostra papryka – ½ łyżeczki
  • Mosso Sos Musztardowo-Chrzanowy – 2 łyżki
  • pomidorki koktajlowe – 4 szt.
  • sałata – 1 szt.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę obrać i pokroić. Czosnek rozgnieść przy pomocy noża.

    Mięso umyć i osuszyć, natrzeć Olejem Mazowieckim Mosso, a następnie przyprawami.

  2. Cebulę, czosnek i mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym i zalać winem.

    Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez godzinę pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 30 minut.

  3. Gotowe mięso powinno być tak miękkie, żeby nie trzeba było kroić i samo dotknięcie widelca sprawia, że dzieli się na kawałki.

  4. Bułkę przekroić na pół. Na spód nałożyć Sos Musztardowo-Chrzanowy Mosso, liście sałaty, mięso i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. 

     

przygotowania: 150 minut
ilość porcji: 4
×