

Udostępnij:

Szarpana wieprzowina jest bardzo delikatna, dlatego to częsty składnik kanapek. Teraz możesz przyrządzić ją sam w domu. Dodatek czerwonego wina oraz cebuli, czosnku i przypraw sprawia, że kanapka może stać się pełnoprawnym lunchem.
SKŁADNIKI:
- bułka – 4 szt.
- łopatka wieprzowa – 1 kg
- cebula – 1 szt.
- czosnek – 2 ząbki
- czerwone wino – 200 ml
- Mosso Olej Mazowiecki – 100 ml
- czerwona słodka papryka – 1 łyżeczka
- ostra papryka – ½ łyżeczki
- Mosso Sos Musztardowo-Chrzanowy – 2 łyżki
- pomidorki koktajlowe – 4 szt.
- sałata – 1 szt.
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obrać i pokroić. Czosnek rozgnieść przy pomocy noża.
Mięso umyć i osuszyć, natrzeć Olejem Mazowieckim Mosso, a następnie przyprawami.
Cebulę, czosnek i mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym i zalać winem.
Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez godzinę pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 30 minut.
Gotowe mięso powinno być tak miękkie, żeby nie trzeba było kroić i samo dotknięcie widelca sprawia, że dzieli się na kawałki.
Bułkę przekroić na pół. Na spód nałożyć Sos Musztardowo-Chrzanowy Mosso, liście sałaty, mięso i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Skomentuj lub zobacz komentarze