Jajka po benedyktyńsku z szynką parmeńską i sosem czosnkowym

Jajka po benedyktyńsku z szynką parmeńską i sosem czosnkowym

Jajka można przygotować na wiele sposobów. Jajka w koszulce, czyli po benedyktyńsku, są niezwykle delikatne i doskonale komponują się z takimi dodatkami jak szynka parmeńska, pomidory czy awokado. Warto przygotować je także na śniadanie wielkanocne.

Składniki

  • bułka pszenna – 1 szt.
  • ulubiona sałata – 3-4 liście
  • szynka parmeńska (lub boczek) – 4 plasterki
  • jajka – 2 szt.
  • masło – 1 łyżka
  • Mosso Sos Czosnkowy – 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Bułkę rozciąć na pół i zrumienić w opiekaczu. Szynkę (lub boczek) lekko zrumienić z obu stron na suchej patelni.

    Z folii spożywczej wyciąć kwadrat i na środku wysmarować go masłem. Tak przygotowaną folię umieścić w filiżance lub małym słoiczku, nieposmarowaną stroną do dna. Warto folię lub filiżankę zwilżyć wodą. Do folii z masłem wybić jajko, zebrać rogi folii razem i związać nitką blisko jajka. Tak przygotowane jajka włożyć do rondelka z wrząca wodą i gotować na bardzo małym ogniu przez 3 minuty. Wyciągnąć z wody, rozciąć folię przy sznurku i delikatnie wyłożyć jajka na tosty z bułki z szynką parmeńską. Tak przygotowane ułożyć na talerzach z poszarpaną sałatą. Podawać z Sosem Tatarskim Mosso.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 2
×