Udostępnij:
Jajka można przygotować na wiele sposobów. Jajka w koszulce, czyli po benedyktyńsku, są niezwykle delikatne i doskonale komponują się z takimi dodatkami jak szynka parmeńska, pomidory czy awokado. Warto przygotować je także na śniadanie wielkanocne.
Składniki
- Bułka pszenna – 1 szt.
- Ulubiona sałata – 3-4 liście
- Szynka parmeńska (lub boczek) – 4 plasterki
- Jajka – 2 szt.
- Masło – 1 łyżka
- Mosso Sos Czosnkowy – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Bułkę rozciąć na pół i zrumienić w opiekaczu. Szynkę (lub boczek) lekko zrumienić z obu stron na suchej patelni.
Z folii spożywczej wyciąć kwadrat i na środku wysmarować go masłem. Tak przygotowaną folię umieścić w filiżance lub małym słoiczku, nieposmarowaną stroną do dna. Warto folię lub filiżankę zwilżyć wodą. Do folii z masłem wybić jajko, zebrać rogi folii razem i związać nitką blisko jajka. Tak przygotowane jajka włożyć do rondelka z wrząca wodą i gotować na bardzo małym ogniu przez 3 minuty. Wyciągnąć z wody, rozciąć folię przy sznurku i delikatnie wyłożyć jajka na tosty z bułki z szynką parmeńską. Tak przygotowane ułożyć na talerzach z poszarpaną sałatą. Podawać z Sosem Czosnkowym Mosso.
Skomentuj lub zobacz komentarze