min
3 porcje
łatwy
Udostępnij:
Rozgrzewająca, idealna na chłodne, jesienne dni – taka jest nasza holenderska zupa musztardowa z dodatkiem aromatycznej Musztardy Sarepskiej MOSSO!
Składniki
- Boczek surowy – 9 plastrów
- Śmietana 18% – 200 ml
- Mąka pszenna – 3 łyżki
- Musztarda Sarepska MOSSO – 4 łyżki
- Bulion drobiowy – 1 litr
- Posiekany szczypiorek – 3 łyżki
- Ulubione prażone ziarna (np. słonecznik, pestki dyni, migdały) – 3 łyżki
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Boczek połóż na suchej patelni. Smaż kilka minut aż stanie się zarumieniony i chrupiący.
W misce wymieszaj dokładnie śmietanę, mąkę i musztardę. Wlej do ciepłego bulionu, dokładnie wymieszaj.
Gotuj często mieszając przez 5-10 minut do lekkiego zgęstnienia.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zupę nalej na talerze.
Wierzch posyp boczkiem, szczypiorkiem i nasionami.
Skomentuj lub zobacz komentarze