Pobierz darmowy e-BOOK z pysznymi świątecznymi przepisami i spraw, by te święta były niezapomniane! Kliknij i pobierz.

Holenderska zupa musztardowa

Holenderska zupa musztardowa

Rozgrzewająca, idealna na chłodne, jesienne dni – taka jest nasza holenderska zupa musztardowa z dodatkiem aromatycznej Musztardy Sarepskiej MOSSO!

Składniki

  • Boczek surowy – 9 plastrów
  • Śmietana 18% – 200 ml
  • Mąka pszenna – 3 łyżki
  • Musztarda Sarepska MOSSO – 4 łyżki
  • Bulion drobiowy – 1 litr
  • Posiekany szczypiorek – 3 łyżki
  • Ulubione prażone ziarna (np. słonecznik, pestki dyni, migdały) – 3 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Boczek połóż na suchej patelni. Smaż kilka minut aż stanie się zarumieniony i chrupiący.

  2. W misce wymieszaj dokładnie śmietanę, mąkę i musztardę. Wlej do ciepłego bulionu, dokładnie wymieszaj.

  3. Gotuj często mieszając przez 5-10 minut do lekkiego zgęstnienia.

  4. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  5. Zupę nalej na talerze.

  6. Wierzch posyp boczkiem, szczypiorkiem i nasionami.

Do tej potrawy pasują:

czas potrzebny: 25 minut
ilość porcji: 3
kuchnia polska
gotowanie
×