Udostępnij:
Przygotuj się na wyrafinowane smaki prosto z grilla. Grillowany łosoś w glazurze z musztardy i pomarańczy z dodatkiem zielonych szparagów. Smak łososia idealnie komponuje się z wyrazistym i aromatycznym smakiem musztardy i delikatnym charakterem szparagów. Spróbuj tego przepisu na letnich spotkaniach przy grillu. Przepis przygotował dla nas Jakub. gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron
Składniki
Składniki:
- Filet z łososia – 600 g
Marynata:
- Musztarda Stołowa Mosso – 3 łyżki
- Miód – łyżka
- Skórka starta z pomarańczy
- Sok z jednej pomarańczy
- Oliwa- 3 łyżki
- Chili w proszku – 1/3 łyżeczki
- Pół łyżeczki soli
Szparagi:
- Pęczek zielonych szparagów
- Oliwa – 2 łyżki
- Sól
PRZYGOTOWANIE:
Filet z łososia podziel na cztery równe kawałki.
W miseczce wymieszaj Musztardę Stołową MOSSO, miód, skórkę i sok z pomarańczy, chili w proszku, sól oraz oliwę. Przygotowaną marynatą posmaruj łososia. Odstaw na 15 minut, aby przyprawy wniknęły w mięso.
Rybę opiekaj na średnio rozgrzanym ruszcie po 3-4 minuty na stronę, zaczynając od strony skórki. W trakcie grillowania posmaruj łososia pozostałą marynatą.
W trakcie grillowania łososia przygotuj szparagi. Odetnij zdrewniałe końcówki. Szparagi gotuj w osolonym wrzątku przez 4 minuty. Po tym czasie szparagi odlej, przełóż na talerz i odstaw do ostygnięcia. Polej delikatnie oliwą i grilluj na mocno rozgrzanym ruszcie po 2-3 minuty na stronę.
Skomentuj lub zobacz komentarze