Grillowane zielone szparagi z jajkiem i sosem musztardowo-śmietanowym

Grillowane zielone szparagi z jajkiem i sosem musztardowo-śmietanowym

To absolutny klasyk – szparagi z jakiem sadzonym. Kto nigdy nie próbował, ten koniecznie powienien przygotować to danie choć raz w życiu. Jajka dodadzą energii na cały dzień, a szparagi nowego niebanalnego smaku! Nasz przepis kryje jeszcze kilka niespodzienek, więc koniecznie do niego zajrzyj.

SKŁADNIKI:

  • szparagi zielone – 400 g
  • Mosso Olej Mazowiecki – 1 łyżka
  • Mosso Musztarda Sarepska – 3 łyżki
  • słodka śmietanka – 250 ml
  • żółtko jaja – 1 szt.
  • cukier – ½ łyżeczki
  • masło – 1 łyżka
  • jajka – 4 szt.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Szparagom odciąć zdrewniałe końcówki (ok. 3 centymetry), natłuścić olejem i zgrillować.

  2. Do słoika wlać śmietankę dodać musztardę, żółtko jajka, cukier, zakręcić słoik i energicznie wymieszać. Wlać do rondelka i podgrzać do wrzenia na małym ogniu.

  3. Na oddzielnej patelni, na maśle przygotować jajka sadzone.

  4. Na talerze wyłożyć szparagi, polać sosem i wyłożyć sadzone jajka.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 2
×