Grillowane zielone szparagi z jajkiem i sosem musztardowo-śmietanowym

Grillowane zielone szparagi z jajkiem i sosem musztardowo-śmietanowym

To absolutny klasyk – szparagi z jajkiem sadzonym. Kto nigdy nie próbował, ten koniecznie powinien przygotować to danie choć raz w życiu. Jajka dodadzą energii na cały dzień, a szparagi nowego niebanalnego smaku! Nasz przepis kryje jeszcze kilka niespodzianek, więc koniecznie do niego zajrzyj.

SKŁADNIKI:

  • Szparagi zielone – 400 g
  • Olej – 1 łyżka
  • Mosso Musztarda Sarepska – 3 łyżki
  • Słodka śmietanka – 250 ml
  • Żółtko – 1 szt.
  • Cukier – ½ łyżeczki
  • Masło – 1 łyżka
  • Jajka – 4 szt.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Szparagom odciąć zdrewniałe końcówki (ok. 3 centymetry), natłuścić olejem i zgrillować.

  2. Do słoika wlać śmietankę dodać Musztardę Sarepską Mosso, żółtko, cukier, zakręcić słoik i energicznie wymieszać. Wlać do rondelka i podgrzać do wrzenia na małym ogniu.

  3. Na oddzielnej patelni, na maśle przygotować jajka sadzone.

  4. Na talerze wyłożyć szparagi, polać sosem i wyłożyć sadzone jajka.

Do tej potrawy pasują

ilość porcji: 2
×