Udostępnij:
Nie ma chyba osoby, która nie lubi pizzy. Poznaj przepis na to danie z grilla w nowej odsłonie. Takie mini pizze na pewno przypadną także do gustu najmłodszym łakomczuchom, jako forma obiadu czy kolacji.
Składniki
Składniki na ciasto lub gotowe 2 op. chlebka pita:
- Mąka pszenna – 300 g
- Drożdże suszone – 1 opakowanie
- Ciepła woda – około 150 ml
- Olej – 2 łyżki
- Sól – 1 łyżeczka
Sos:
- Musztarda SAREPSKA Mosso – 4 łyżki
- Miód – 3 łyżki
- Śmietana 18 % tł. – 4 łyżki
Dodatki:
- Gruszka – 2 sztuki
- Szynka parmeńska – 150 g
- Rukola – 1 opakowanie
- Ser Feta – 1 opakowanie
- Orzechy włoskie – ½ szklanki
PRZYGOTOWANIE:
W misce wymieszać wszystkie składniki na ciasto. Zagnieść, włożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Szynkę parmeńską podzielić na mniejsze kawałki, gruszkę umyć i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Posiekać grubo orzechy włoskie.
Ciasto wyrobić ponownie i podzielić na małe placki (4-6 sztuk). Wykładać na grilla – można użyć kamienia, jeśli posiadamy. Grillować z jednej strony, następnie obrócić. Posmarować wierzch sosem, ułożyć dodatki i posypać serem feta.
Po zgrillowaniu zdjąć na talerz, posypać orzechami i świeżymi listkami rukoli. Domowe ciasto na pizzę można zastąpić gotowymi chlebkami typu pita, dzięki czemu będziemy dobrze przygotowani na niespodziewaną wizytę gości.
Skomentuj lub zobacz komentarze