Łosoś marynowany z sosem sezamowo-miodowym

Łosoś marynowany z sosem sezamowo-miodowym

Łosoś w marynacie to wyraziste i aromatyczne danie. Jego niezwykły smak dodatkowo podkreśla sos sezamowo-miodowy, który w połączeniu z pieprzem i ziołami sprawia, że klasyczny łosoś nabiera zupełnie nowego charakteru.

Składniki

  • Filet z łososia – 200 g
  • Sok z cytryny – 150 ml
  • Woda – 100 ml
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Cukier – 3 łyżeczki
  • Sałata rzymska lub lodowej -1/4 główki
  • Miód – 2 łyżki
  • Pieprz grubo mielony do smaku

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Należy przygotować marynatę – sok z cytryny, wodę, sól, cukier dokładnie wymieszać. Łososia pokroić w poprzek w 2-centymetrowe plastry i włożyć do marynaty na trzy dni.

  2. Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu. 

  3. Sałatę posiekać, wyłożyć na półmisek, a na sałacie ułóżyć pokrojonego w paseczki łososia. Sosem polać każdą porcję łososia.

    Udekorować cząstkami cytryny, owocami np. porzeczkami lub świeżymi truskawkami i gałązkami koperku.

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 15 minut
czas potrzebny: 15 minut
ilość porcji: 2
kuchnia grecka
Obiad
×