Ciepła sałatka ze szpinakiem, pieczarkami i boczkiem

Ciepła sałatka ze szpinakiem, pieczarkami i boczkiem

Każda sałatka musi zostać uwieńczona odpowiednio dobranym sosem. W tym przypadku nie będzie inaczej. Sałatka ze szpinakiem, pieczarkami i boczkiem z dodatkiem sosu czosnkowego to wyśmienite połączenie smaku mięsa i warzyw. Podawana na ciepło będzie świetną lunchową propozycją!

Składniki

  • Młody szpinak (najlepiej świeżego) – 300 g
  • Pokrojone w plastry pieczarki – 150 g
  • Pokrojony w plastry wędzony boczek – 150 g

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  2. Na dużej patelni usmażyć boczek na złoty kolor. Odlać nadmiar wytopionego tłuszczu i dodać pieczarki. Podsmażyć całość przez 2-3 minuty, dodać połowę sosu i wymieszać.

  3. Następnie dodać szpinak, poddusić krótką chwilę aż szpinak zmięknie.

  4. Na koniec dodać resztę sosu i wymieszać. Smacznego!

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 15 minut
czas potrzebny: 25 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Sałatka
duszenie
×