Udostępnij:
Sałatka z grillowanych warzyw będzie doskonałym uzupełnieniem letniego grilla. Lekka sałata, papryka, pomidorki, grillowana cukinia – takiej sałatki nie może zabraknąć na stole. A sos czosnkowy wydobędzie z warzyw wszystkie smaki! Przekonaj się, że grill to nie tylko kiełbasa i karkówka!
Składniki
- Mosso Olej Mazowiecki – 1 łyżka
- Czerwona papryka – 1/2olej
- Zielona papryka – 1/2
- Żółta papryka – 1/2
- Młoda cukinia – 1/2
- Czerwona cebula – 1
- Pomidorki koktajlowe – 6
- Twaróg wędzony – 150 g
- Roszponka lub sałata do dekoracji
- Pieprz czarny do smaku
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – 2/3 szklanki
- Letnia woda – 4 łyżki
- Mosso Musztarda Stołowa – 1 łyżeczka
- Czosnek – 6 ząbków
- Sól i pieprz – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie warzywa umyć. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w średniej wielkości cząstki. Cukinię pokroić w jednocentymetrowe plasterki, cebulę w grube pióra, a pomidorki koktajlowe na pół.
Na dużej patelni mocno rozgrzać Olej Mazowiecki Mosso i krótko zgrillować wszystkie warzywa, na koniec dodać pomidorki i pieprz do smaku.
Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. W wysokiej szklance wymieszać Majonez Napoleoński Mosso z Musztardą Stołową Mosso i czosnkiem. Dodawać stopniowo letnią wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowane warzywa wyłożyć na półmisek, na wierzch pokruszyć wędzony twaróg i polać sosem. Udekorować sałatą. Smacznego!
Skomentuj lub zobacz komentarze