Ciasto czekoladowe z żurawiną

Ciasto czekoladowe z żurawiną

Ciasto czekoladowe z żurawiną i dodatkiem naszego flagowego produktu –  Majonezem Napoleońskim MOSSO. To ciasto jest delikatne, bardzo wilgotne i przepyszne!

Składniki

  • Mąka pszenna typ 450 – 60 g
  • Mąka ziemniaczana – 90 g
  • Kakao w proszku – 20 g
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • Mielony cynamon – 1 łyżeczka
  • Jajka – 4 sztuki
  • Cukier – 150 g
  • Majonez Napoleoński MOSSO – 140 g
  • Suszona żurawina – 70 g
  • Kandyzowana skórka pomarańczy – 50 g
  • Skórka otarta z połowy pomarańczy
  • Polewa czekoladowa- 1 opakowanie
  • Plastry pomarańczy do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cynamon przesiej do dużej miski, a następnie wymieszaj.

  2. Do drugiej miski wbij jajka, wsyp cukier, ubij je mikserem na średnich obrotach przez 5 –7 minut lub dłużej, aż masa będzie jasna i puszysta. Następnie stopniowo dodawaj po łyżce majonezu, miksując na najniższych obrotach.

  3. Suche składniki dodaj do mokrych i delikatnie wymieszaj łyżką do połączenia.

  4. Żurawinę drobno posiekaj, dodaj do ciasta razem ze skórką pomarańczy i wymieszaj.

  5. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem. Masę przelej do formy, wyrównaj wierzch. Piecz przez 40–50 minut w temperaturze 180 stopni (grzałka góra–dół) do suchego patyczka. Następnie ciasto wystudź na metalowej kratce.

  6. Polewkę przygotuj według opisu na opakowaniu i polej ciasto. Wierzch udekoruj plasterkami pomarańczy.

przygotowania: 70 minut
Ciasto
pieczenie
×