Udostępnij:
Pachnący chlebek czosnkowy z ziołami i majonezem. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole!
Składniki
- Mąka pszenna – 400 g
- Drożdże instant – 2 płaskie łyżeczki
- Ciepła woda – 170 -200 ml
- Mosso Majonez Napoleoński – 3 łyżki
- Sól – 1 czubata łyżka
- Czosnek w proszku – 1 łyżeczka
Składniki na nadzienie:
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Czosnek – 4 ząbki
- Pęczek pietruszki
- Suszone zioła prowansalskie – 1 łyżka
- Starty ser – 80 g
Dodatki – sos majonezowy:
- Mosso Majonez Napoleoński – 5 łyżek
- Jogurt – 3 łyżki
- Garść pietruszki
- Sól – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wymieszać z drożdżami i czosnkiem w proszku, zrobić na środku dołek. W ciepłej wodzie rozpuścić sól. Wlać do mąki, dodać majonez i zarabiać przez kilka minut aż ciasto stanie się gładkie.
Włożyć do natłuszczonej miski, przykryć szczelnie i odstawić na 60 minut.
W misce wymieszać majonez, starty ser, posiekany czosnek, posiekaną natkę pietruszki i zioła prowansalskie. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkować na cienki placek, posmarować przygotowanym nadzieniem i pokroić w małe kwadraty.
Układać jeden na drugim i włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut, aż ciasto ponownie wyrośnie.
Piec w rozgrzanym na 180°C piekarniku przez około 35 minut, aż wierzch będzie lekko przypieczony. Podawać z sosem lekkim sosem majonezowym.
Skomentuj lub zobacz komentarze