Burger z kurczakiem i cheddarem

Burger z kurczakiem i cheddarem

Co zrobić na grillu? Burgera z kurczakiem i cheddarem, z dodatkiem mnóstwa warzyw i Musztardą Czeską MOSSO, która doda smaku i pikanterii tej potrawie! Mamy nadzieję, że skusisz się i spróbujesz tego wyjątkowego połączenia.

Składniki

  • Pierś kurczaka – 1 sztuka około 250 g
  • Jajko – 1 sztuka
  • Płatki kukurydziane – 200 g
  • Mąka pszenna – 50 g
  • Ser cheddar – 4 plastry
  • Pomidor – 1 sztuka
  • Ogórek konserwowy – 2 sztuki
  • Czerwona cebula – 1 sztuka
  • Bułka hamburgerowa – 2 sztuki
  • Mini sałata rzymska – 8 liści
  • Musztarda Czeska Mosso – 2 łyżki
  • Sól i pieprz – do smaku
  • Olej
  • Nać kolendry – do posypania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pierś przekrój wzdłuż na pół, delikatnie roztłucz tłuczkiem do mięsa. Oprósz solą i pieprzem. Płatki kukurydziane pokrusz na drobne kawałki.

  2. Jajko roztrzep widelcem. Pierś obtocz w mące, zanurz w jajku, następnie panieruj w płatkach kukurydzianych.

  3. Kotlety przed pieczeniem posmaruj lub spryskaj olejem. Piecz na średnio rozgrzanym grillu po kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zarumienią, a mięso przestanie być surowe w środku. Na każdy kotlet połóż po 2 plastry sera. Grilluj krótko do rozpuszczenia.

  4. Pomidor, ogórki i cebulę pokrój w plastry. Bułki przekrój na pół, opiecz na grillu.

  5. Na dół bułki nałóż kolejno sałatę, kotlet, pomidor, ogórek, cebulę, polej musztardą, posyp kolendrą, przykryj drugą częścią bułki. Podawaj od razu po przygotowaniu.

kuchnia amerykańska
Grill
×