Burgery buraczane z grillowaną wołowiną z sosem musztardowym

Burgery buraczane z grillowaną wołowiną z sosem musztardowym

Mini burgery buraczane to świetny pomysł na urozmaicenie dań serwowanych na grillu. Sposób podania sprawdzi się także jako dania dla dzieci, którym na pewno spodoba się taka forma obiadu czy kolacji.

Składniki

  • Mosso Buraczki w plastrach – 120 g
  • Mąka pszenna – 250-280 g
  • Olej – 2 łyżki
  • Suszone drożdże – 1 łyżeczka
  • Cukier – 1 łyżka
  • Sezam czarny – 2 łyżki
  • Woda – 60 ml
  • Szczypta soli

Mięso:

  • Mięso mielone wołowe – 1,5 kg
  • Mosso Majonez Napoleoński – 3 łyżki
  • Sól i pieprz – do smaku
  • Ser cheddar – 10 plastrów

Sos:

Dodatki:

  • Mosso Buraczki w plastrach – 1 szklanka
  • Roszponka – 1 szklanka

PRZYGOTOWANIE:

  1. Odcedzić Buraczki w plastrach Mosso od zalewy i odmierzyć 120 g. Zblendować z wodą na gładkie puree. Do miski wsypać mąkę, wymieszaną z drożdżami, cukrem oraz szczyptą soli. Dodać puree buraczane oraz olej i zagnieść na gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub wody, ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Odstawić na około 60 minut do natłuszczonej misy i przykryć szczelnie.

  2. Po czasie, gdy ciasto podwoi objętość podzielić je na kulki wielkości około 50 g. Zagnieść ponownie i odstawić bułeczki na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na 20-30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik na 170 stopni C. Bułeczki posmarować z wierzchu olejem i posypać czarnym sezamem. Piec przez około 10-12 minut.

  3. Mięso wymieszać z Majonezem Napoleońskim Mosso, doprawić solą i pierzem. Uformować kotlety o 1 cm większe, od średnicy bułki (mięso skurczy się w procesie grillowania). Grillować z obu stron, pod koniec nałożyć na każdy kawałek plasterek sera.

  4. Bułeczki rozkroić i chwilę grillować na grillu.

  5. W misce przygotować sos – wymieszać Musztardę Francuską Mosso, z serkiem i Majonezem Napoleońskim Mosso. Posmarować bułkę sosem, dodać roszponkę, mięso i plastry buraka. Podawać od razu po przygotowaniu.

Do tej potrawy pasują

ilość porcji: 10
×