Udostępnij:
To nietypowa propozycja na ciasto – babka majonezowa. Nie musisz się obawiać, majonez nie jest wyczuwalny w tym przepisie. Jego dodatek sprawia, że ciasto nie jest zbyt suche oraz skutecznie zastępuje tłuszcz. Najlepsi cukiernicy to wiedzą! Wypróbuj koniecznie nowego sposobu na babkę, a nie pożałujesz.
SKŁADNIKI:
- Mąka pszenna – 120 g
- Mąka ziemniaczana – 120 g
- Cukier – 200 g
- Cukier wanilinowy – 16 g
- Jajka – 4 szt.
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Mosso Majonez Napoleoński – 220 g
- Masło i bułka tarta do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito, wymieszać. Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, a następnie Majonezem Napoleońskim Mosso na puszystą masę.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę. Przełożyć ją do masy mączno-jajecznej i delikatnie połączyć łopatką.
Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą foremki.
Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 50 minut do suchego patyczka.
Skomentuj lub zobacz komentarze
-
Bardzo interesujący przepis, napewno upiekę takie ciasto
Bardzo interesujący przepis, napewno upiekę takie ciasto