Udostępnij:
Kaczka z puree ziemniaczanym z chrzanem, to klasyczne danie, które zna prawie każdy. W naszej wersji subtelna nuta ostrości Chrzanu Śmietankowego MOSSO nadaje daniu charakteru i głębi smaku, idealnie komponując się z soczystym mięsem kaczki. Przepis idealny na obiad lub kolację.
Składniki
- Pierś z kaczki – 2 sztuki
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
- Rozmaryn – 1 gałązka
- Ziemniaki – 500 g waga po obraniu
- Chrzan Śmietankowy MOSSO – 50 g + 50 g do podania
- Mleko – 100 ml
- Masło – 20 g
PRZYGOTOWANIE:
Skórę na mięsie natnij w kratkę, uważając, aby nie uszkodzić mięsa.
Na rozgrzanej suchej patelni, połóż kaczkę skórą do dołu. Oprósz solą i pieprzem. Smaż przez 7 minut. Przewróć na drugą stronę, smaż przez 1 minutę.
Mięso przełóż do formy do zapiekania, posyp rozmarynem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka góra–dół). Piecz przez 7–10 minut, w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia kaczki. Pozostaw na 5 minut na metalowej kratce, by mięso odpoczęło.
Ziemniaki ugotuj do miękkości, odcedź i odparuj. Dodaj chrzan, mleko oraz masło i przy pomocy blendera miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kaczkę i puree nałóż na talerze. Podawaj z dodatkiem ulubionej sałatki i Chrzanem Śmietankowym MOSSO.
Skomentuj lub zobacz komentarze