Udostępnij:
Ciasto czekoladowe z żurawiną i dodatkiem naszego flagowego produktu – Majonezem Napoleońskim MOSSO. To ciasto jest delikatne, bardzo wilgotne i przepyszne!
Składniki
- Mąka pszenna typ 450 – 60 g
- Mąka ziemniaczana – 90 g
- Kakao w proszku – 20 g
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- Mielony cynamon – 1 łyżeczka
- Jajka – 4 sztuki
- Cukier – 150 g
- Majonez Napoleoński MOSSO – 140 g
- Suszona żurawina – 70 g
- Kandyzowana skórka pomarańczy – 50 g
- Skórka otarta z połowy pomarańczy
- Polewa czekoladowa- 1 opakowanie
- Plastry pomarańczy do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cynamon przesiej do dużej miski, a następnie wymieszaj.
Do drugiej miski wbij jajka, wsyp cukier, ubij je mikserem na średnich obrotach przez 5 –7 minut lub dłużej, aż masa będzie jasna i puszysta. Następnie stopniowo dodawaj po łyżce majonezu, miksując na najniższych obrotach.
Suche składniki dodaj do mokrych i delikatnie wymieszaj łyżką do połączenia.
Żurawinę drobno posiekaj, dodaj do ciasta razem ze skórką pomarańczy i wymieszaj.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem. Masę przelej do formy, wyrównaj wierzch. Piecz przez 40–50 minut w temperaturze 180 stopni (grzałka góra–dół) do suchego patyczka. Następnie ciasto wystudź na metalowej kratce.
Polewkę przygotuj według opisu na opakowaniu i polej ciasto. Wierzch udekoruj plasterkami pomarańczy.
Skomentuj lub zobacz komentarze