Udostępnij:
Sałatka z halloumi i soczystymi jeżynami to idealny wybór na sierpień. Dodatek kaszy sprawia, że jest to pożywne i sycące danie – spróbuj!
Składniki
- Jeżyny – 250 g
- Ser halloumi – 2 opakowania
- Kuskus perłowy – ½ szklanki
- Orzechy włoskie – 1/3 szklanki
- Rukola – 1 szklanka
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
Sos:
- Mosso Olej Mazowiecki – 150 ml
- Mosso Musztarda Stołowa – 50 ml
- Miód – 40 ml
- Czosnek – 1 ząbek
- Sok z cytryny – 2 łyżki
- Sól i pieprz – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Pokroić ser halloumi na plastry.
Następnie przygotować sos. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. W naczyniu wymieszać Musztardę Stołową Mosso, miód oraz czosnek i sok z cytryny. Następnie stopniowo dodawać Olej Mazowiecki Mosso, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki Oleju Mazowieckiego Mosso i podsmażyć ser z obu stron na złoty kolor. Podprażyć na suchej patelni orzechy i posiekać je grubo.
Wymieszać wszystkie składniki sałatki i polać sosem.
Skomentuj lub zobacz komentarze