30 min
porcji
bardzo łatwy
Udostępnij:
Lekka sałatka z soczystym arbuzem to doskonała przekąska na upalne dni! Do tego świeży ogórek, słona feta, bazylia i… sos sezamowy. Spróbuj!
Składniki
- Średniej wielkości arbuz – 1/2 sztuki
- Ogórki gruntowe – 4 sztuki
- Roszponka – 1 szklanka
- Ser feta – 1 kostka
- Czerwona cebula – 1 sztuka
- Migdały w płatkach – garść
- Listki świeżej bazylii
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
- Pasta sezamowa (tahini) – 2 łyżki
- Sok z cytryny – 2 łyżki
- Ziarna sezamu – 2 łyżki
- Suszony czosnek – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz – do smaku
- Letnia woda – 1-2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Dobrze schłodzonego arbuza pokroić w kostkę, a ogórki w półtalarki.
Pokruszyć na mniejsze kawałki ser feta. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Wszystkie składniki, oprócz wody, dokładnie wymieszać. Dodawać stopniowo letnią wodę, do uzyskania ulubionej konsystencji sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wymieszać składniki sałatki z sosem sezamowym, wierzch posypać świeżymi listkami bazylii.
Skomentuj lub zobacz komentarze