Udostępnij:
Świąteczna sałatka ze śledziem i będzie idealnym dopełnieniem wigilijnych potraw. Dodatek jabłka oraz bakalii osłodzi potrawę i nada jej bożonarodzeniowego charakteru – spróbuj!
Składniki
- Płatki śledziowe – 6 sztuk
- Czerwona cebula – 2 sztuki
- Jabłko – 1-2 sztuki
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Ogórki kiszone – 4 sztuki
- Seler konserwowy – 1/2 szklanki
- Suszona żurawina – 4 łyżki
- Orzechy włoskie – 4 łyżki
- sól, pieprz
Sos:
- Śmietana 18 % tł. – 1 szklanka
- Nasiona sezamu – 2 łyżki
- Sos sojowy – 3 łyżki
- Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany – 1 szczypta
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Śledzie opłukać wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w paski. Żurawinę zalać ciepłą wodą. Ogórki pokroić w plasterki.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Jabłka pokroić na ćwiartki, odkroić gniazda nasienne i pokroić w plastry. Skropić sokiem z cytryny. Seler odsączyć z zalewy.
Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.
Wszystkie składniki sałatki wymieszać z sosem. Posypać z wierzchu posiekanymi grubo orzechami włoskimi.
Skomentuj lub zobacz komentarze