Sałatka ze śledziem

Sałatka ze śledziem

Świąteczna sałatka ze śledziem i będzie idealnym dopełnieniem wigilijnych potraw. Dodatek jabłka oraz bakalii osłodzi potrawę i nada jej bożonarodzeniowego charakteru – spróbuj!

Składniki

  • Płatki śledziowe – 6 sztuk
  • Czerwona cebula – 2 sztuki
  • Jabłko – 1-2 sztuki
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Ogórki kiszone – 4 sztuki
  • Seler konserwowy – 1/2 szklanki
  • Suszona żurawina – 4 łyżki
  • Orzechy włoskie – 4 łyżki
  • sól, pieprz

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Śledzie opłukać wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w paski. Żurawinę zalać ciepłą wodą. Ogórki pokroić w plasterki.

  2. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Jabłka pokroić na ćwiartki, odkroić gniazda nasienne i pokroić w plastry. Skropić sokiem z cytryny. Seler odsączyć z zalewy.

  3. Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.  

  4. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z sosem. Posypać z wierzchu posiekanymi grubo orzechami włoskimi.

Do tej potrawy pasuje:

przygotowania: 30 minut minut
ilość porcji: 4
×