Sałatka z dorszem i kaszą gryczaną

Sałatka z dorszem i kaszą gryczaną

Soczysty dorsz z kaszą gryczaną i warzywami to sposób na pyszną sałatkę. Wystarczy dodać rzodkiewkę, kalarepę i świeży szpinak, a całość wymieszać z aromatycznym sosem musztardowo-miodowym – spróbuj!

Składniki

  • Dorsz – 2 polędwiczki
  • Kasza gryczana – 50 g
  • Rzodkiewka – 1 pęczek
  • Kalarepa – 2 małe
  • Szpinak – 2 garści
  • Seler naciowy – 2 łodygi
  • Kiełki stir-fry – 1 op.
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
  • Masło – 2 łyżki
  • Sól, pieprz

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Polędwiczki z dorsza opłukać wodą, osuszyć i przyprawić solą i pieprzem. Usmażyć dorsza na rozgrzanym Oleju Mazowieckim Mosso. Kaszę gryczaną ugotować.

  2. Umyć warzywa. Rzodkiewki pokroić w plastry. Kalarepę obrać i pokroić w półtalarki. Seler posiekać drobno. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim kiełki wraz z selerem.

  3. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Dorsza pokrój na mniejsze kawałki lub podawaj w całości. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z sosem.

Do tej potrawy pasują:

przygotowania: 40 minut minut
ilość porcji: 2
×