Sałatka makaronowa z pieczonymi pomidorkami

Sałatka makaronowa z pieczonymi pomidorkami

Jesienna sałatka z pieczonymi pomidorkami i makaronem to idealny posiłek na obiad w chłodne dni. Smak dania podkreślają szynka parmeńska, ser dojrzewający oraz wyrazisty i kremowy sos czosnkowo-cebulowy. Spróbuj!

Składniki

  • Makaron świderki – 250 g
  • Mosso Olej Mazowiecki – 3 łyżki
  • Kolorowe pomidorki – 500 g
  • Czosnek – 2-3 ząbki
  • Szynka prosciutto crudo – 100 g
  • Rukola – 100 g
  • Twardy ser dojrzewający – 50 g
  • Sól, pieprz

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Do naczynia żaroodpornego włożyć umyte pomidorki, dodać czosnek. Polać trzema łyżkami Oleju Mazowieckiego Mosso i posypać odrobiną soli i pieprzu.

  2. Na dużej płaskiej blasze rozłożyć plastry szynki. Piec jednocześnie w piekarniku wraz z pomidorkami przez 15 minut w temperaturze 200°C.

  3. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Zetrzeć ser na tarce. Wymieszać wszystkie składniki sałatki wraz z sosem.

przygotowania: 25 minut minut
ilość porcji: 3-4
×