Udostępnij:
Kotlety drobiowe pieczone pod pierzynką z sera i majonezu, idealnie sprawdzą się jako szybki obiad. Podane z ziemniakami w mundurkach smakują wyśmienicie!
Składniki
- Filet z piersi kurczaka – 500 g
- Jajka – 2 sztuki
- Mąka pszenna – ½ szklanki
- Mosso Majonez Napoleoński – 2 łyżki
- Ser tarty Gouda lub Cheddar – 100 g
- Olej – do smażenia
- Sól i pieprz – do smaku
Dodatki:
- Ziemniaki w mundurkach – 800 g
- Mieszanka warzywa – 450 g
PRZYGOTOWANIE:
Ugotować w osolonej wodzie ziemniaki w mundurkach.
W tym czasie przygotować kotlety. Pierś kurczaka poporcjować na kotlety. Mięso posolić i popieprzyć, następnie obtoczyć w mące. Kotlety zanurzyć w roztrzepanym jajku i smażyć na rozgrzanym oleju.
Majonez Napoleoński Mosso wymieszać z serem i nałożyć na wierzch usmażonych kotletów.
Tak przygotowane kotlety ułożyć na blaszce od piekarnika i zapiec w piekarniku 10 minut temperatura 180°C, aż ładnie się przyrumienią. Ugotować na parze mieszankę warzyw i podawać z upieczonymi kotletami oraz ziemniaczkami w mundurkach.
Skomentuj lub zobacz komentarze