Udostępnij:
Choć biszkopt może wydawać się banalnym deserem, podany z kremem oraz owocami wygląda i smakuje nieziemsko! Tym razem wypróbuj mięciutki i puszysty biszkopt z majonezem!
Składniki
- Jajka – 4 (rozmiar L)
- Mąka – 100 g
- Cukier – 180 g
- Mosso Majonez Napoleoński – 30 g
- Szczypta soli
- Mascarpone – 500 g
- Śmietanka 30 % tł. – 600 ml
- Cukier puder – do smaku
- Świeże owoce lub z puszki – 3-4 szklanki
PRZYGOTOWANIE:
Jajka ubić wraz z cukrem na puszystą gęstą masę. Następnie dodać Majonez Napoleoński Mosso i wymieszać.
Kolejno przesiać mąkę i delikatnie połączyć. Masę przełożyć do formy o wymiarach ok. 26 × 34 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Piec przez około 25-30 minut w 170 °C.
Po upieczeniu wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Mascarpone ubić na gęsty krem wraz ze śmietanką. Na koniec dodać cukier do smaku – w zależności od użytych owoców.
Przełożyć krem na wystudzony biszkopt, wierzch posypać obficie owocami. Można podawać od razu po przygotowaniu. Do ciasta można użyć świeżych owoców lub owoców z puszki, czy też udekorować je ulubionym dżemem lub konfiturą.
Skomentuj lub zobacz komentarze