Biszkopt z kremem i owocami

Biszkopt z kremem i owocami

Choć biszkopt może wydawać się banalnym deserem, podany z kremem oraz owocami wygląda i smakuje nieziemsko! Tym razem wypróbuj mięciutki i puszysty biszkopt z majonezem!

Składniki

  • Jajka – 4 (rozmiar L)
  • Mąka – 100 g
  • Cukier – 180 g
  • Mosso Majonez Napoleoński – 30 g
  • Szczypta soli
  • Mascarpone – 500 g
  • Śmietanka 30 % tł. – 600 ml
  • Cukier puder – do smaku
  • Świeże owoce lub z puszki – 3-4 szklanki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jajka ubić wraz z cukrem na puszystą gęstą masę. Następnie dodać Majonez Napoleoński Mosso i wymieszać.

  2. Kolejno przesiać mąkę i delikatnie połączyć. Masę przełożyć do formy o wymiarach ok. 26 × 34 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Piec przez około 25-30 minut w 170 °C.

  3. Po upieczeniu wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Mascarpone ubić na gęsty krem wraz ze śmietanką. Na koniec dodać cukier do smaku – w zależności od użytych owoców.

  4. Przełożyć krem na wystudzony biszkopt, wierzch posypać obficie owocami. Można podawać od razu po przygotowaniu. Do ciasta można użyć świeżych owoców lub owoców z puszki, czy też udekorować je ulubionym dżemem lub konfiturą.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 16-20
×