45 minut min
6 porcji
łatwy
Udostępnij:
Zupa krem z dyni to obowiązkowa pozycja w jesiennym menu. Lekko pikantna, z imbirem, chrzanem i odrobiną chili skutecznie rozgrzeje nawet w najchłodniejszy wieczór – spróbuj!
Składniki
- Dynia Hokkaido – 1 kg
- Cebula – 1 duża sztuka
- Czosnek – 4 ząbki
- Masło – 2 łyżki
- Bulion – 1 litr
- Śmietana 30 % tł. lub śmietanka kokosowa – 200 g
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 2 łyżki
- Sól, pieprz – do smaku
- Gałka muszkatołowa – szczypta
- Imbir, chili – do smaku (opcjonalnie)
- Pestki dyni – ½szklanki
PRZYGOTOWANIE:
Na maśle podsmażyć pokrojoną drobno cebulę oraz posiekany czosnek. Następnie dodać pokrojoną w kostkę dynię i podsmażać.
Zalać warzywa bulionem i dusić pod przykryciem do miękkości.
Zblendować i doprawić, dodając śmietanę, sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej, Chrzan Delikatesowy Mosso, imbir i chili (opcjonalnie). Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i posypać nimi zupę.
Skomentuj lub zobacz komentarze