Placki z cukinii z sosem sezamowym

Placki z cukinii z sosem sezamowym

Placki z cukinii to świetny sposób na wykorzystanie tego letniego warzywa. Dodatek sosu sezamowego nadaje daniu nowego kulinarnego wymiaru.

Składniki

  • Cukinia – 2
  • Jajka – 2
  • Migdały – 1 szklanka
  • Mąka ziemniaczana – 1/2 szklanki
  • Cebula – 1
  • Koperek – 1 mały pęczek
  • Sól i pieprz
  • Mosso Olej Mazowiecki

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cukinie umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić, odczekać kila minut i odciśnąć z nadmiaru wody.

  2. Migdały zblendować na mąkę.

  3. Majonez Napoleoński Mosso wymieszać z Musztardą Stołową Mosso  i ziarnami sezamu. Następnie stopniowo dodawać, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Połączyć wszystkie składniki i smażyć placuszki na rozgrzanym Oleju Mazowieckim Mosso, aż do zarumienienia. Po usmażeniu odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, dzięki temu  można odsączyć nadmiar oleju. Podawać z sosem. Smacznego!

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 15 minut
czas potrzebny: 25 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Obiad
smażenie
×