Udostępnij:
Placki z cukinii to świetny sposób na wykorzystanie tego letniego warzywa. Dodatek sosu sezamowego nadaje daniu nowego kulinarnego wymiaru.
Składniki
- Cukinia – 2
- Jajka – 2
- Migdały – 1 szklanka
- Mąka ziemniaczana – 1/2 szklanki
- Cebula – 1
- Koperek – 1 mały pęczek
- Sól i pieprz
- Mosso Olej Mazowiecki
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
- Ziarna sezamu – ⅓ szklanki
- Mosso Musztarda Stołowa – 1 łyżka
- Olej sezamowy – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Cukinie umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić, odczekać kila minut i odciśnąć z nadmiaru wody.
Migdały zblendować na mąkę.
Majonez Napoleoński Mosso wymieszać z Musztardą Stołową Mosso i ziarnami sezamu. Następnie stopniowo dodawać, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Połączyć wszystkie składniki i smażyć placuszki na rozgrzanym Oleju Mazowieckim Mosso, aż do zarumienienia. Po usmażeniu odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, dzięki temu można odsączyć nadmiar oleju. Podawać z sosem. Smacznego!
Skomentuj lub zobacz komentarze
-
Super
Super