Kotleciki z kukurydzy

kotleciki z kukurydzy

Placuszki kukurydziane, wzbogacone sosem czosnkowym, to nasza propozycja na błyskawiczny i oryginalny obiad. Wypróbuj kotleciki z kukurydzy – szczególnie, gdy nie masz czasu na długie gotowanie!

Składniki

  • Kukurydza – 2 puszki
  • Jajko – 1 sztuka
  • Starty żółty ser – 1 garść
  • Mąka pszenna – 6-8 łyżek
  • Soda oczyszczona – ½ łyżeczki
  • Mosso Olej Mazowiecki – do smażenia
  • Sól, pieprz

Sos:

  • Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
  • Jogurt naturalny – ½ szklanki
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kukurydzę odsączyć na sitku, odłożyć ½ szklanki. Pozostałą część zblendować na gładką masę.

  2. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem.
    Wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  3. W misce połączyć zblendowaną kukurydzę z pozostałymi składnikami. Dodać 4 łyżki sosu czosnkowego. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dodać więcej mąki.

  4. Smażyć na Oleju Mazowieckim Mosso na złoty kolor z obu stron. Podawać samodzielnie lub z dodatkiem ulubionej sałatki oraz dodatkową porcją sosu czosnkowego.

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 20 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Śniadanie
smażenie
×