Kanapka z szarpaną wieprzowiną

Kanapka z szarpaną wieprzowiną

Szarpana wieprzowina jest bardzo delikatna, dlatego to częsty składnik kanapek. Teraz możesz przyrządzić ją sam w domu. Dodatek czerwonego wina oraz cebuli, czosnku i przypraw sprawia, że kanapka może stać się pełnoprawnym lunchem.

SKŁADNIKI:

  • Bułka – 4 szt.
  • Łopatka wieprzowa – 1 kg
  • Cebula – 1 szt.
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Czerwone wino – 200 ml
  • Olej – 100 ml
  • Czerwona słodka papryka – 1 łyżeczka
  • Ostra papryka – ½ łyżeczki
  • Mosso Sos Musztardowo-Chrzanowy – 2 łyżki
  • Pomidorki koktajlowe – 4 szt.
  • Sałata – 1 szt.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę obrać i pokroić. Czosnek rozgnieść przy pomocy noża.

    Mięso umyć i osuszyć, natrzeć olejem, a następnie przyprawami.

  2. Cebulę, czosnek i mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym i zalać winem.

    Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez godzinę pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 30 minut.

  3. Gotowe mięso powinno być tak miękkie, żeby nie trzeba było kroić i samo dotknięcie widelca sprawia, że dzieli się na kawałki.

  4. Bułkę przekroić na pół. Na spód nałożyć Sos Musztardowo-Chrzanowy Mosso, liście sałaty, mięso i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. 

     

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 150 minut
ilość porcji: 4
×