Udostępnij:
Bardzo letnie, bardzo sezonowe, bardzo łatwe i szybkie – muffiny z agrestem. Amerykańskie babeczki szybko podbiły serca wszystkich łasuchów. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że możemy dodawać do nich nasze lokalne produkty i owoce. Sprawdź, co jeszcze ukryliśmy w tym przepisie!
SKŁADNIKI:
- Mąka pszenna – 240 g
- Śmietana 18% – 150 ml
- Cukier – 120 g
- Olej – 120 ml
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- Cynamon – 3 łyżeczki
- Jajka – 2 szt.
- Gruszka – 1 szt.
- Jabłko – 1 szt.
- Agrest – 50 g
PRZYGOTOWANIE:
Gruszkę oraz jabłko obrać i pokroić w kostkę. Agrest umyć, odciąć czarne końcówki.
W misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz cynamon.
W drugim naczyniu wymieszać pozostałe składniki: jajka, olej, śmietanę.
Suche składniki dodać do mokrych, wrzucić owoce i dokładnie wymieszać.
Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej papilotki nałożyć ciasto do około 3/4 jej wysokości.
Piec w temperaturze 190°C przez około 20-25 minut.
Skomentuj lub zobacz komentarze