Udostępnij:
Dania z kaszy gryczanej nadają się idealnie na chłodne dni, gdy szukamy czegoś odżywczego i gorącego. Nasza propozycja zawiera dający dużo energii (i smaku) boczek oraz warzywa. Dodatek Sosu Tatarskiego oraz licznych przypraw sprawia, że otrzymujemy aromatyczne i pożywne danie.
SKŁADNIKI:
- Kasza gryczana – 1 szklanka
- Boczek wędzony – 200 g
- Por – ½ szt.
- Papryka – 1 szt.
- Czosnek – 1 ząbek
- Czerwona cebula – 1 szt.
- Olej – 1 łyżka
- Suszony tymianek – 1 łyżeczka
- Słodka, mielona papryka – 1 łyżeczka
- Mosso Sos Tatarski – 2 łyżki
- Sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ugotować kaszę gryczaną, odcedzić i odstawić do ostudzenia.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojony w kosteczkę boczek.
Dodać pokrojonego w krążki pora, pokrojoną w piórka cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć mieszając przez ok. 3 minuty.
Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i papryką w proszku. Smażyć, co chwilę mieszając, do momentu aż warzywa zmiękną.
Do warzyw dodać kaszę gryczaną, wymieszać i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty.
Kaszę gryczaną z warzywami podawać z Sosem Tatarskim Mosso.
Skomentuj lub zobacz komentarze