Udostępnij:
Przepisu na te bułeczki z konfiturą nie znajdziesz prawdopodobnie nigdzie, dlatego są takie wyjątkowe! Bułeczki sprawdzają się jako alternatywa dla niedzielnego ciasta czy po prostu drożdżówki (są zdrowsze!). Wypróbuj koniecznie i dodaj swoją ulubioną konfiturę.
SKŁADNIKI:
- Mąka pszenna – 400 g
- Maślanka – 200 ml
- Świeże drożdże – 20 g
- Cukier – 1 łyżeczka
- Sól – 1 łyżeczka
- Mosso Majonez Napoleoński – 3 łyżki
- Konfitura jagodowa – 5 łyżek
PRZYGOTOWANIE:
Maślankę podgrzać, dodać do niej pokruszone drożdże i cukier, odstawić aż podwoi swoją objętość.
Mąkę wsypać do miski, dodać drożdże, Majonez Napoleoński Mosso i sól, dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Po tym czasie wyrabiać ciasto tak długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ręczniczkiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi objętość, raz jeszcze krótko wyrobić, podzielić na równe części, uformować bułeczki – spłaszczać, nakładać konfiturę i dokładnie zlepiać.
Uformowane bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić przykryte ściereczką na 20 minut. Przed pieczeniem posmarować wodą lub białkiem jajka.
Piekarnik rozgrzać do 230°C, piec przez 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 15-20 minut.
Skomentuj lub zobacz komentarze