Udostępnij:
To absolutny klasyk – szparagi z jajkiem sadzonym. Kto nigdy nie próbował, ten koniecznie powinien przygotować to danie choć raz w życiu. Jajka dodadzą energii na cały dzień, a szparagi nowego niebanalnego smaku! Nasz przepis kryje jeszcze kilka niespodzianek, więc koniecznie do niego zajrzyj.
SKŁADNIKI:
- Szparagi zielone – 400 g
- Olej – 1 łyżka
- Mosso Musztarda Sarepska – 3 łyżki
- Słodka śmietanka – 250 ml
- Żółtko – 1 szt.
- Cukier – ½ łyżeczki
- Masło – 1 łyżka
- Jajka – 4 szt.
PRZYGOTOWANIE:
Szparagom odciąć zdrewniałe końcówki (ok. 3 centymetry), natłuścić olejem i zgrillować.
Do słoika wlać śmietankę dodać Musztardę Sarepską Mosso, żółtko, cukier, zakręcić słoik i energicznie wymieszać. Wlać do rondelka i podgrzać do wrzenia na małym ogniu.
Na oddzielnej patelni, na maśle przygotować jajka sadzone.
Na talerze wyłożyć szparagi, polać sosem i wyłożyć sadzone jajka.
Skomentuj lub zobacz komentarze