Żytni odrywany chlebek z pesto z wasabi

Żytni odrywany chlebek z pesto z wasabi

Chlebek z pesto z wasabi jest idealny na każdą okazję – na grilla, wytrawne śniadanie, a także jako szybka przekąska w ciągu dnia. Co ważne, nie trzeba go kroić, co sprawia, doskonale sprawdzi się również na pikniku pod chmurką.

Składniki

  • Świeże drożdże – 50 g
  • Cukier – 1 łyżka
  • Ciepłe mleko – 200 ml
  • Mąka pszenna – 250 g
  • Mąka żytnia – 250 g
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Mosso Olej Mazowiecki – 4 łyżki
  • Jajka – 2
  • Pietruszka – 1 pęczek
  • Orzechy włoskie – 1 łyżka
  • Czosnek – 2 ząbki

Sos:

  • Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
  • Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
  • Pasta wasabi – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. W misce wymieszać drożdże, cukier, 1 łyżkę mąki oraz 200 ml ciepłej wody. Odstawić na 5 minut, aż drożdże zaczną pracować. Oba rodzaje mąki przesiać do miski, dodać sól, aktywny zaczyn drożdżowy oraz jajka i Olejem Mazowieckim Mosso. Zagniatać, aż będzie gładkie i sprężyste ciasto. Włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość (zajmie to około 60 minut).

  2. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  3. W tym czasie przygotować pesto. Pietruszkę, czosnek oraz orzechy zblendować, doprawić sosem. Dodać oliwę z oliwek oraz sól.

  4. Wyrośnięte ciasto należy zagnieć ponownie i rozwałkować na cienki placek. Posmarować wierzch pesto pietruszkowym, pokroić ciasto na mniejsze prostokąty. Układać w formie keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Formę przykryć ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Piec przez 45 minut w temperaturze 175°C.

Do tej potrawy pasuje:

przygotowania: 135 minut
czas wykonania: 45 minut
czas potrzebny: 180 minut
ilość porcji: 8
kuchnia polska
Chleb
pieczenie
×